Hus & Hem

Vanliga fel på din hemdator och hur du fixar dom

Din dator fungerar inte som den brukade förr.

Alla kommer vi ihåg känslan av hur snabb ens dator var ny.
Det var problemfritt att använda internet och spel flöt på problemfritt.
Saken är den att allteftersom tekniken drivs framåt så ställer det mer krav på hårdvaran. Om du inte är så teknisk av dig så finns det alltid företag som erbjuder it-support för både dig som privatperson och företag.
Dom flesta kommer att uppleva att datorn upplevs annorlunda med tiden och här kommer dom vanligaste tipsen på problem.

  • Datorn fryser under användning
    Oavsett om man använder en Pc eller Mac så händer det att datorn slutar svara korta stunder. Detta innebär ofta att minne inte är tillräckligt stort och processorn är överbelastad.
    Detta är ett vanligt problem som man kan lösa med en omstart eller stänga ner program som man inte använder. Kontakta Pc eller Macsupport för hjälp med uppgraderingar och byten av trötta datordelar.
  • Konstiga ljud eller vibrationer

Låter datorn konstigt så kan det vara en fläkt eller hårddisk som behöver bytas ut. Du bör snarast öppna upp datorn och ta reda på vad problemet är.
Är det en fläkt som låter så är det oftast lätt att byta ut.
Låter däremot hårddisken så bör en ersättning sättas in snarast för att undvika dataförlust.

  • Felmeddelanden och popups

Får man felmeddelanden och popups ofta så kan det ofta lösas med en snabb googling på vad det handlar om. Oftast är det ett program som inte är borttaget korrekt eller så har man fått virus.
Google är din vän här och det finns guider på det mesta hur man tar bort felmeddelanden.

  • Mitt internet är långsamt eller kopplas ner

Känner du att du inte får den hastigheten som utlovats av din internetleverantör? Här kan det vara knepigt att hitta vad som är felet på egen hand men det finns vanliga orsaker till felen.
Är du uppkopplad via trådlöst nätverk i ett bostadsområde så kan det vara så att många använder samma kanalfrekvens som dig. Gå in i routern och ändra kanal. Gamla datorer har inte stöd för snabbare moderna hastigheter. Uppgradera nätverkskorten. Detta gäller även trådat internet. Äldre nätverkskort klara  bara av upp till 100mbit/s teoretisk hastighet.
Behöver du fortfarande hjälp så kan du kontakta en nätverkstekniker.

Kommentarer inaktiverade för Vanliga fel på din hemdator och hur du fixar dom